TAS (TERSCHELLING – AMELAND- SCHIERMONNIKOOG 65km) Downwinder, 17 september 2022

De voorspellingen waren veel te uitdagend om met een club van 40 man alle Nederlandse Wadden eilanden af te kiten. Met een voorspelling van 30-35 knopen, hele dag regen en golven van 3-4 meter is het een echte uitdaging waar ook de nodige risico’s bij komen kijken. Toch zijn het ook voorspellingen waar de gevorderde kitesurfer van droomt en daarom konden wij het niet laten om de TAS downwinder te varen afgelopen weekend. Met de boot van 12:00 vertrokken naar Terschelling met een 8m2 pivot en een 7m2 Core Section, een wave board en een twintip. Bij ons hadden we een waterdichte rugzak met onze kleding, safety watch van KNRM, onze telefoon, cash geld, wat energy bars en water. Aangekomen op Terschelling de bus gepakt naar West aan zee en bij het uitstappen waaide ons een snoeiharde NNW wind in het gezicht en zagen we een gigantische speeltuin met torenhoge golven en mooie condities. Na het oppompen en alles klaar gemaakt te hebben zijn we het water op gegaan en kwam de eerste bui direct over ons heen. De wind trok aan tot zon 40 knopen en de keiharde regen maakte het zicht minimaal. Gelukkig regent het op de eilanden nooit heel lang achter elkaar en worden de buien snel uit elkaar gewaaid. Het was dus een prettige afwisseling van keiharde regen, een waterig zonnetje en een aantal schitterende regenbogen.

De afstand die we moesten overbruggen was ongv. 65km en omdat de wind bij Terschelling nog redelijk onshore stond hadden we het tempo er goed in! Binnen no-time waren we op het uiteinde van Terschelling en toen besefte ik mij weer wat de TV TAS downwinder zo uniek maakt. Het mooie aan deze downwinder is dat je langs de uiteinden van de eilanden komt, een stuk niemands land. Het is te ver van de fiets & wandel paden en veel te ondiep om met een boot te komen. Een prachtig landschap en je voelt je even ver weg van de wereld.

Bij het einde van Terschelling gekomen, betekende ook opletten geblazen voor onze eerste oversteek. Onze timing was niet ideaal aangezien er een dikke bui over kwam en het zicht erg slecht werd. Gelukkig zie je de vuurtoren van Hollum zelfs in slecht weer goed en heb je een mik punt om op af te varen. De stroming was afgaand maar hier had je bij de oversteek tijdens het varen weinig last van, wel is het van belang dat je blijft varen en niet in het water gaat liggen, dan voel je wel duidelijk stroming en als je je board kwijt raakt moet je snel kunnen body draggen om er weer op tijd bij te kunnen. Een andere uitdaging bij de passages zijn de ongeloofelijke klotsbakken. Door de stroming en de diverse zandbanken komen de golven letterlijk van alle kanten en slaan ze soms als een pyramide tegen elkaar. Je moet uiterst geconcentreerd varen omdat je absoluut geen fouten wil maken. De oversteek van Terschelling naar Ameland duurde ongeveer zon 20 minuten en dit was een afstand van 4,5 km. Heel hard kon je niet varen door de klotsbakken en de marge die je jezelf wil geven om geen fouten te maken.

Aangekomen op Ameland leek het alsof we het paradijs hadden gevonden, de wind kwam flink door en zo kwamen ook de golven. Door de ligging van Ameland werd de wind meer side-onshore en hadden we de ruimte om een paar golven te pakken en wat hoogte meters te maken. Een geweldig stuk om te varen met helemaal achterin dikke golven en wat meer vooraan redelijk vlak water waar je alleen met een twintip kunt varen omdat het zo ondiep is.

Halverwege Ameland hebben we een kleine pitstop gemaakt bij strand tent Sjoerd om wat appelgebak naar binnen te werken en vooral niet te lang te treuzelen, want eenmaal op het strand in de rust modus in je wetsuit wordt je snel koud. Dit is dus ook wel iets wat je je moet bedenken, de pauzes zullen nooit langer als 10-20 minuten zijn omdat je niet teveel wil afkoelen. Na onze korte stop zijn we het water weer op gevlogen en moesten we nog een 25km kiten. Langzaam zie je de kustlijn van Ameland rustiger en woester worden, de duinen worden steeds kleiner en veranderen in een zandplaat en voor je het weet ben je weer op open zee. De oversteek van Ameland naar Schiermonnikoog was wel een iets grotere uitdaging. Bij Schier liggen enorm veel zandbanken wat de condities in het water mega onstuimig maakt. Met het juiste getij heb je een zandbank in het midden liggen waar je even bij kunt komen. Vooral de afstand is vrij pittig, dit is namelijk de grootste oversteek van 11km en wat het extra zwaar maakt is dat je op het einde van de tocht bent dus al flink wat kilometers in de benen hebt. Gelukkig zie je wederom de vuurtoren in de verte met als vast punt om op af te varen, tanden op elkaar en voor je het weet ben je ook alweer op het laatste Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog. Als helden werden wij door de lokale kiters op Schier bij de strandtent paal 3 ontvangen en konden we direct aanschuiven bij een knapperend haardvuur met een koud biertje. Een prachtig avontuur, wat smaakt naar meer!

Samenvatting TAS Downwinder

  • 65 km kitesurfen (hemelsbreed) in 4 uur met een tussenstop van 20 minuten. We waren bij aankomst best wel kapot door de uitdagende condities (vooral de golven)
  • 7 zeehonden gezien, 5 regenbogen, 3 x een golf gezien die te groot was om te trotseren, 0 x de kite gecrasht, 1 pitstop, 3 eilanden.
  • Wij hebben deze downwinder gedaan in mega uitdagende condities met ons team om meer ervaring op te doen over deze tocht. Ideaal zou zijn als de wind meer westelijk waait, tussen de 18-30 knopen en het liefst 2 dagen zodat we de downwinder in 2 stukken kunnen hakken door te overnachten op Terschelling.
  • De oversteken zijn goed te doen maar wel vermoeiend. Je moet erg geconcentreerd varen en er is eigenlijk gedurende de complete tocht heel erg weinig ruimte voor fouten. Mocht je kite in het water terrecht komen wordt het een zware dobber om deze z.s.m. weer omhoog te krijgen voordat hij wordt opgegeten door de golven.
  • Het is mega belangrijk om de tocht te doen met goed zicht, om de eilanden en je buddys goed te zien.
  • Twintip of golfsurf board? Met een twintip heb je op de uitdagende condities tussen de eilanden wel veel meer controle, ook kan je veel harder varen en stukken afsnijden op ondiepe stukken. Een golfsurf board is fantastisch op de meeste stukken maar je moet je energie ook goed verdelen over de tocht. Strapless zouden wij niet perse aanraden en een boardleash is verplicht aangezien je je board echt niet wil kwijt raken.
  • Mocht je twijfelen over je niveau, moet je het eigenlijk al niet doen. Na het beschrijven van de condities van afgelopen weekend moet je volmondig ja kunnen zeggen en anders door trainen voor volgend jaar. Het gaat om de prestatie en een veilige afloop. Als je gewoon in mooie condities wil varen kun je ook gewoon een weekendje op 1 van de eilanden boeken!